Zadnje teme
» Ruze stablasice, lozni kalemovi i voćne sadnice
Pon Feb 19 2018, 01:49 od benson

» Prodajem sadnice: Paulovnije (Elongat), kupine (Loh Nes), ma
Čet Avg 03 2017, 20:03 od benson

» Sadnice kupine i maline
Uto Mar 14 2017, 01:17 od benson

» Posjeta forumu
Pon Mar 13 2017, 11:01 od tanica

» Lozni kalemovi u ponudi stone i vinske sorte grožđa
Čet Feb 23 2017, 00:20 od benson

» Kako da postavim fotografiju na forumu
Pet Maj 15 2015, 18:59 od tanica

» Naziv biljaka
Čet Maj 07 2015, 06:32 od tanica

» Dragim cvjetojubcima
Sre Mar 18 2015, 18:30 od Dina

» čuvarkuća - sempervivum
Pet Jul 11 2014, 20:03 od maximilijan

Socijalna tabla
Traži
 
 

Rezultati od :
 


Rechercher Napredna potraga

Fluks RSS

Yahoo! 
MSN 
AOL 
Netvibes 
Bloglines 


Vrijeme
Ko je trenutno na forumu
Imamo 5 korisnika na forumu: 0 Registrovanih, 0 Skrivenih i 5 Gosta :: 1 Provajder

Nema

[ Videti svu listu ]


Najviše korisnika na forumu ikad bilo je 170 dana Čet Mar 08 2012, 15:36

Niste konektovani. Konektujte se i registrujte se

bolesti travnjaka

Ići dole  Poruka [Strana 1 od 1]

1patuljak bolesti travnjaka taj Sre Apr 09 2008, 20:44

vepar

avatar
moderator
moderator
BOLESTI TRAVNJAKA -mikoze
..poput svih živih bića i travnjaci trpe od napada gljivičnih bolesti ili mikoza.Gljive po podjeli(Wittaker)pripadaju carstvu gljiva(fungi) koje se hrane sa organskom tvari (životinjskog ili biljnog porijekla) te razgrađuju organske tvari i na taj ih način vraćaju u tlo.Najveći broj gljiva pripada Saprofitima tj.onima koje za svoj rast trebaju mrtve organizme,dok manji broj pripada parazitima koje se hrane živim
organizmima.Dakle osnovna je razlika između saprofitskih i parazitskih gljiva je u tome što prve razaraju mrtvu a druge živu organsku tvar.Na travnjacima su glavni štetnici iz skupine parazitskih gljiva.


_________________
vozi sigurno ,vozi bager

2patuljak Re: bolesti travnjaka taj Sre Apr 09 2008, 20:49

vepar

avatar
moderator
moderator
Gljivične bolesti travnjaka.
Kako bismo pravilno reagirali na pojavu kao i na suzbijanje bolesti gljivičnog porijekla napisati ću nešto o najvažnijim vrstma gljiva.

Rhizoctonija solani,
Rhizoctonija cerealis,smeđa pjegavost.
- pri temporaturama višim od 25 c dolazi do pojave R.solani , dok se R.cerealis javlja pri temp. između 10-20 C. Na zaraženim biljkama pojavljuju se oštećenja na vrhovima listova ,nalik pjegama dok pri bazi nema simptoma,tako da nakon košnje vrlo brzo nestaju vidljivi simptomi bolesti.Bolesti pogoduju visoka zračna vlaga i vrijeme bez vjetra ali isto tako i nedostatak hraniva.Redovitim mjerama održavanja travnjaka suzbijamo ove dvije bolesti.


_________________
vozi sigurno ,vozi bager

3patuljak Re: bolesti travnjaka taj Sre Apr 09 2008, 20:51

vepar

avatar
moderator
moderator
PYTHIUM -trulež
Veliki broj vrsta ima rod Pythium , za travnjake je zanimljiva samo vrsta P.ULTIMUM koja napada korijenje mladih tek niklih trava.
Simptomi
-gljivice ovoga roda napadaju klijance i korijenčiće trave,korijenčići pocrne i otpadaju,na starijim travnjacima simptomi uznapredovalog stadija bolesti daju izgled uvele trave,trava posivi i nakon nekog vremena pretvara se u sluzavu masu.


_________________
vozi sigurno ,vozi bager

4patuljak Re: bolesti travnjaka taj Sre Apr 09 2008, 20:52

vepar

avatar
moderator
moderator
Zaštitne mjere
-najveće štete na travnjacima nastaju zbog prevelike vlage u tlu,također razvoju pogoduju visoke dnevne temp.iznad 30 C te visoka vlažnost noću.Mjere protiv ove bolesti su dobra drenaža tla,aerifikacija(prozračivanje) tla ,pripaziti na pravilno doziranje dušika i kalcija u prihrani jer prevelike količine navedenih pospješuju razvoj bolesti.Osim navedenog suzbija se Fungicidima,npr,CAPTAN daje jako dobre rezultate u ranoj fazi napada.


_________________
vozi sigurno ,vozi bager

5patuljak Re: bolesti travnjaka taj Sre Apr 09 2008, 20:53

vepar

avatar
moderator
moderator
FUSARIUM NIVALE- sniježna plijesan
- vjerojatno najraširanija gljivična bolest u Evropi,najčešće napadane su trave finih i širokih listova kao Agrostis,Lolium,Poa.Simptomi napada su najvidljiviji poslije zime iako je gljivica prisutna cijele godine. neke trave poput Festuca rubra pokazuju izrazitu otpornost prema ovoj bolesti. Sniježna plijesan napad oslabljene i prerasle biljke ,najčešće se pojavljuje na vlažnim i suviše zbijenim tlima,kao i nakon razdoblja dugotrajnog zadržavanja sniježnog pokrivača,izrazito se dobro razvija u uvjetima visoke vlažnosti i sniženih temperatura koje su ispod sniježnog pokrivača


_________________
vozi sigurno ,vozi bager

6patuljak Re: bolesti travnjaka taj Sre Apr 09 2008, 20:54

vepar

avatar
moderator
moderator
Simptomi
-ako na travnjaku ,nakon topljenja snijega primjetite u rano proljeće svijetlo smeđe površine promjera oko 5 cm,sigurno je u tijeku napad snježne plijesni.Pod povoljnim uvjetima ove se površine mogu povećati i do 30 cm u promjeru te daljnim širenjem bolesti zaraženi dijelovi mogu zauzeti cijelu površinu travnjaka.Prvi znaci ove bolesti mogu se primjetiti već u jesen u obliku svijetložutih mrlja.,napad snij.plijesni utječe na slabljenje biljaka koje nakon toga uz neke sekundarne infekcije potpuno odumiru.Loše i kišovito vrijeme tijekom proljeća utječe na širenje micelija po cijeloj površini travnjaka.


_________________
vozi sigurno ,vozi bager

7patuljak Re: bolesti travnjaka taj Sre Apr 09 2008, 20:55

vepar

avatar
moderator
moderator
Zaštitne mjere i suzbijanje.
Aerifikacija -prozračivanje jedna od mjera koja može bitno pridonijeti nadzoru ove bolesti,zatim uklanjanje snijega sa travnjaka,zadnju košnju treba obaviti što niže da bi smanjili lisnu površinu prije zime.travnjak treba prihraniti prije zime nešto većim postotkom kalija dok dušika treba dodati u vrlo maloj količini ili ništa,zavisno od analize tla.Previsoke pH vrijednosti također također utječu na pojavu i razvoj bolesti.U slučaju da sve ove navedene mjere nisu dovoljne treba pristupiti u rano proljeće upotrebi sistematičnih fungicida na bazi CARBAMIDA i tretirati zaraženu površinu.


_________________
vozi sigurno ,vozi bager

8patuljak Re: bolesti travnjaka taj Sre Apr 09 2008, 20:56

vepar

avatar
moderator
moderator
OPHIOBULUS - crna noga ili crni bus
-opasna i svuda raširena bolest,naročito napada vrste trave Agrostis,ponekad i Poa.Česta je na loše dreniranim i hranivima siromašnim tlima
Simptomi
-bolest se javlja krajem ljeta i u jesen a ako nema snijega i zimi.Dok blagi oblici napada nestaju sami od sebe,jaki napadi za vrijeme blage zime nastavljaju se i u proljeće slijedeće godine. Simptoni se očituju u obliku zagasito crvene do brončane boje u površini od 5-10 cm ,širenjem i razvojem bolesti zaražene površine se povećavaju i mogu dostići promjer od 1 m.Dok se bolest na obodima i dalje širi u sredini umjesto odumrle i polegle trave nastaju praznine koje katkada zauzimaju korovi ili trave otporne na ovu bolest.
Preventivne mjere zaštite
Površine treba u slučaju kisele reakcije tla kalcificirati i obaviti korektnu prihranu hranivima koja nedostaju,dobro izvedena površinska odvodnja pomoći će u kontroli ove bolesti.Primjena kemijskih sredstava u suzbijanju ove gljivice ne daje baš naročito dobre rezultate.


_________________
vozi sigurno ,vozi bager

Sponsored content


Nazad na vrh  Poruka [Strana 1 od 1]

Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu